Fillers – hemligheten bakom att välja rätt

På senare år har allt fler börjat inse hur viktigt det är att använda fillers på rätt sätt och i rätt mängder.

Många som nyttjar dessa produkter samlar på sig kunskap via sökningar på Google.  Det är inte alltid lätt att hitta det man söker. Många gånger är det också framfört på ett svårbegripligt sätt.

Därför tänkte jag försöka samla all denna information till ett och samma blogginlägg.

Välj rätt fillers

Vi börjar med fillers som är kort för “dermal fillers” på engelska. Ordet “filler” innebär fyllmedel. Det säger inget annat än att det går att fylla vävnadsytor under huden med. Det finns många olika sorters fillers på marknaden. Det finns dock två grupper som man måste känna:

1) är det permanent eller icke-permanent filler?

2) är det baserat på det kroppsegna Hyaluronsyra eller inte?

Sverige är sent ut – och det är bra

Sverige är sent ute med användning av fillers. Därför finns en hel del kunskap och erfarenhet att hämta från andra länder. Man landar i att det är säkrast att använda fillers baserat på det kroppsegna Hyaluronsyra. Det ska dessutom vara icke-permanent.

Hyaluronsyra är en syra som finns i kroppens celler och i stora mängder i våra bindväv. Kollagen är ett typ av bindväv som håller samman våra vävnader. Det attraherar vätska och är därför fuktskapande. Det ger spänst, elasticitet och stabilitet till hud, underhud och andra delar av kroppen.

Med bland annat ålder, stress och näringsbrist minskar hållbarheten i våra bindväv. När så sker i hud och underhud får vi tröttare och slappare hud. När mängden hyaluronsyra dessutom minskar, får vävnaderna svårt att hålla vätska. Långsiktigt leder till vad vi kallar rynkor i huden.

Vi efterhärmar moder natur

Genom att syntetiskt skapa hyaluronsyra får vi produkter  som efterliknar naturen. Produkterna skapar volym under huden samtidigt som man återfuktar vävnader. Jag använder alltid Stylage vilket innehåller Hyaluronsyra. Det drar som sagt till sig vätska vilket ökar på effekten av fräschare och mer vitalt utseende. Eftersom kroppen känner igen syran är risken för att den ska stötas bort också väldigt liten. Istället kan kroppen efter en tid börja tillgodogöra sig produkten och göra sig av med den. Denna process tar ca 6 – 12 månader.

Icke-permanenta fillers baserat på hyaluronsyra är därför min absoluta rekommendation om du ska låta dig behandlas. Det har en volymåterskapande effekt som håller tillräckligt länge för att du ska kunna njuta av dess fördelar. Samtidigt återfuktar den underhuden på ett sätt som krämer värde tiotusentals kronor aldrig kan uppnå.

Fillers
Stylage fillers med hyaluronsyra

Hängslen och livrem

För mig är det viktigt att mina kunder känner sig välinformerade. Även vad gäller bieffekterna av de produkter jag nyttjar. Eftersom jag i många år jobbat som läkare förbereder jag alltid för worst-case scenario. Gör man det vet man också exakt vad man ska göra om något inte går som planerat. Även Du måste försäkra dig om att din behandlare tagit nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Utöver de vanliga sidoeffekterna med lätt svullnad och rodnad har fåtal personer reagerar starkt mot fillers baserat på hyaluronsyra. En del reagerar mot tandläkarbedövningen som finns i många av de produkter vi använder. Detta kan leda till allt från en mindre reaktion till allergisk chock. Med mig har jag därför alltid Epi-pen och kortison. Skulle någon reagera så kan vi häva reaktionen på några minuter. Se därför alltid till att din behandlare har tänkt på detta.

Det finns även ett fåtal personer som kan få en sen reaktion mot fillers. Området blir hårt, rött och klumpigt. I dessa fall behöver din behandlare kunna lösa upp fillern med ett lösningsmedel som heter Hyalase. Samtidigt ska du behandlas med kortison.  Låter man dessa hårda, röda och irriterade klumpar ligga kvar utan behandling kan de leda till ärrbildningar och ojämnheter i ansiktet.

Du ska kunna känna dig trygg

Ovan nämnda reaktioner är extremt ovanliga. Den absoluta majoriteten av individer som använder fillers gör så med mycket goda resultat och utan större problem. Men istället för att behöva leta runt på nätet efter riskerna, så tycker jag det är bättre att ni får läsa det här. Det viktigaste av allt är dock att din behandlare är rustad för att klara av de få fall som kan uppstå. Och det enklaste sättet att skydda sig är att Du frågar din behandlare hur de förberett sig innan du påbörjar behandlingen.

Som vanligt tar jag emot era frågor och funderingar per mail, via insta eller facebook. Tveka inte att kontakta mig!

Dr Arvin

Senaste nytt

Ögonlocksoperation blir allt vanligare

Läs om hemligheten bakom att välja rätt fillers och lär dig mer om skönhetsbehandlingar och estetik i bloggen Dr. Arvin förklarar.. Klicka här